Tuning

Tuning (енгл.-подешавање) — обично подразумева дорађивање нечега или побољшање експлуатационих карактеристика

Изненадићете се, али флауту је такође могуће дорадити. Најједноставнији и најочигледнији начин је замена фабричке главе мајсторском. Ова врста тјунинга је распрострањена у целом свету, пошто музиканти када исцрпе могучности за развој у оквирима свог инструмента и немајући могућност да пронађу алтернативу на тржишту, купују ручно израђену главу. Није тајна да управо глава одговара за квалитет и лепоту звука. Најпопуларнији мајстори на европском тржишту су Tobias Macke, Dana Sheridan, J.R. Lafin, Robert Bigio, Salvatore Faulisi, Julio Hernandes. Међу америчким мајсторима који не припадају крупним компанијама се издвајају Sandy Drelinger, браћа Arista, Jonathon Landell, David Straubinger, David Lusk.

Другом опцијом за тјунинг флауте може бити замена чепа у глави. То је значајно јефтинија варијанта тјунинга, али такође даје занимљив ефекат. Идеја експериментисања са чеповима припада енглеском мајстору Роберту Биџио. Прво су то били пластични чепови, затим експеримненти са различитим металима. Ово је неколико приоритета маталног чепа у односу на оригинални:

1. Инструмент звучи слободније, резонује потпуније и звучни ред постаје хомогенијим

2. Ствара се могућност да се путем избора комбинације материјала коришћених у изради чепова и круница, мења тембар инструмента. Лаки метали дају више високих фреквенција, инструмент звучи звончије и лакше. Ноте се значајно лакше досежу. Гушчи материјали могу да пруже тамне, дубоке боје. Звук ће постати гушћим и засићенијим.

3. Метал који се користи у чеповима такође може да помогне у поправци неких проблема који су настали приликом његове производње. Неки инструменти су пригушенији, а неки дају превише споредних звукова.

И најнеочигледнија врста тјунинга је правилан сервис добрим јастучићима. Ако се инструмент не одржава довољно добро, никакве друге манипулације неће бити у стању да учине да ваш инструмент добро звучи. Данас постоји велики број различитих јастучића, од класичних, који користе натуралан филц, до најсавременијих силиконских јастучића.