Радионица

Чишћење, подмазивање, регулисање

Једном годишње је потребно очистити флауту од накупљене прашине и прљавштине, подмазати полуге и регулисати јастучиће. То је попут техничког прегледа код аутомобила — обавезна процедура која дозвољава да се избегну бројни неочекивани проблеми у току године. На пример, сутра је наступ, претходно вече су заглавиле полуге и клапне престале да се крећу. Паника, очајнички покушаји да се пронађе човек који је спреман да помогне овде и сада. Још један могући исход, нисте одржавали јастучиће, у почетку је први почео да пропушта ваздух, затим други, трећи, четврти… Након неког времена флаута ће звучати потпуно другачије. Биће теже да досегнете жељене ноте и приликом извођења појављиваће се непријатни призвуци и пуцање нота који нису карактеристични за флауту. Као наставак тог проблема долази до пуцања јастучића, пошто сте дуже време превише снажно притискали на неки део јастучића улежући је како би ипак успела да покрије отвор у процесу извођења. Подразумева се да ће опна која облеже јастучић пући и престати да ради. То су најчешћи проблеми у раду са флаутом, за разлику од других дрвених инструмената морамо да пажљиво посматрамо стање јастучића, да би добили најквалитетније звучање инструмента.

Чишћење, подмазивање и регулисање (до 3 јастучића) препоручује се једном годишње — 5500RSD


Генерално сервисирање ученичког или студентског нивоа

То је комплексан рад на замени свих расходних материјала на флаути. Који укључује:

  • Чишћење инструмента
  • Замена свих јастучућа
  • Замена филцева
  • Замена плуте у глави
  • Подмазивање и регулисање механизма

По обиму радова генерално сервисирање ученичког инструмента се незначајно разликује од сервисирања професионалних инструмената. Разлика је углавном у јастучићима. У ученичке инструменте је најбоље уграђивати меке јастучиће, пошто се произвођач оријентише на цену производње и лакоћу употребе жртвујући савршенством штемања детаља. Користе се јефтинији материјали. Као резултат, меки јастучићи боље подносе мале грешке направљење приликом производње буџетнијих модела инструмената. Такође, ређе ће морати да се регулишу. Поред свих јастучића мењају се и демфирајући филцеви и плута у глави. Резултатом генералног сервисирања флауте биће стање инструмента блиско новом.

Сличне поправке је потребно спроводити једном у 3-4 године, зависи од стања јастучића. Ако су већ значајно улегле и постале чврсте, пожељно је да се замене, пошто их је компликованије регулисати и више неће подједнако херметично покривати тонске отворе.

Генерално сервисирање студентског инструмента 29000-40000RSD (зависи од стања и избора јастучића)


Генерални сервис професионалног инструмента

Поред основних радова на сервисирању почетничког нивоа флауте, може се додати подешавање тонског отвора и регулисање напетости опруга. Подешавање тонског отвора је потребно за прецизно постављане чвршћих јастучића. Често професионалне флаутисте прелазе на чврсте или чак тврде јастучиће. То даје бржи одазив инструмента приликом допирања ваздуха, бољи резонанс и јаркост звучања. Провенцем у стварању тврдих јастучића и изради технике ниховог инсталирања је David Straubinger. Те јастучиће користе брендови попут Brannen Brathers, Burkart, Powell, Haynes, Miyazawa, Yamaha. Основни произвођачи јастучића такође следе ту технологију и праве своје аналоге. Италијански јастучићи Pisony US2, амерички Valentino L-Series. Јединим недостатком тих јастучића се могу сматрати цена и поприлично често регулисање. Али уз пажљив однос према јастучићима они могу да функционишу и преко 10 година. Није нужно да се на професионалну флауту постављају управо такви јастучићи. Ја радим са основним произвођачима јастучићима и могу да одаберем занимљиву опцију. То могу бити класични јастучићи са пресованим филцем или синтетичким различитих чврстоћа. Straubinger, Valentino, Prestini, Pisoni.

Генерално сервисирање професионалног инструмента 40000 — 70000RSD (зависи од стања и избора јастучића)


Цене ситних поправки

  • Регулисање јастучића — 1000rsd
  • Регулисање механичких делова — од 1000
  • Уклањање огреботина и улегнућа — 1600
  • Замена плуте у глави — 1500
  • Нови филц — 300